marți, 26 iulie 2011

Pestera Alistrati

La plecarea din scurta vacanta in Grecia am ales un traseu special pentru a include si o vizita la pestera Alistrati. De pe bratul Athos am plecat in directia Kavala si la un anumit moment am facut stanga pentru a ne indrepta catre Alistrati. Mi-a placut de greci, stiu sa isi promoveze obiectivele turistice (pana la un punct si am sa va spun mai tarziu de ce...). De placut mi-a placut ca am intalnit indicatoare pentru pestera Alistrati chiar si la mai bine de 50-60 kilometri distanta de obiectivul in sine, pe drumuri care nu duceau neaparat catre pestera. Unul din ele era chiar pe autostrada spre Kavala.
Pestera este la 50 de kilometri de Serres si 20 de Drama, si ca sa ajungi la ea trebuie sa te abati de la drumul principal catre Serres pe un drum ce urca pe dealuri. Ajungem la pestera, ne cumparam bilete si intram cu un grup destul de mare de greci. Desi citisem initial pe net de la altii care au vizitat pestera ca ghizii de acolo sunt cam acri, cam nervosi si cam grabiti, tipa care ne-a condus a fost destul de ok. Doar ca nu prea le rupea cu engleza. Nu conteaza. Ce nu mi-a placut, si aici e minusul pe care il dau si la Alistrati, si la Petralona, este ca sunt interzise fotografiatul si filmatul. Nici macar contra cost nu poti. Nu stiu ce motive ar putea sa invoce si nici nu vroiam sa ma enervez intreband. Motivul invocat de obicei este conservarea pesterii, sa nu deranjezi populatia de lilieci, caldura si lumina de la blitz care cauzeaza dezechilibre in flora pesterii... ok, dar de ce nu se poate fara blitz? Oricum pozele cu blitzul in pestera ies seci si urate, si nu reiese din ele culoarea si lumina. Fara poze. Dar... rules are meant to be broken, deci ne-am tinut si noi dupa grupul de greci asa mai pe la urma, ca nu ne interesa sa ascultam ce explica ghida in greaca si nici nu vroiam sa fim in zona ei de acoperire vizuala.

 Pestera este o bijuterie, este asemanatoare cu pestera Ursilor de la noi, doar ca mult mai bogata in formatiuni, mai spectaculoasa si ceva mai mare. Stalactite, stalagmite, coloane, excentrite, draperii, macaroane, bazine... multe si la tot pasul. Nu e loc unde sa te uiti si sa nu gasesti ceva frumos sau interesant. Cum sa plec de acolo fara poze? Turul a durat cam o ora, si ne-a prins foarte bine o plimbare de o ora la 20 de grade Celsius, dupa cateva ore cu masina sub soarele Greciei.
Alistrati este ultimul loc pe care l-am vazut in vacanta noastra si pe care il recomand.

Am plecat de acolo spre Romania, cu o mica oprire la un fast food si apoi la un supermarket (gasit cu greu deschis duminica dupa-masa, cand toti grecii se odihnesc). In parcare, inainte de a ne sui in masina sa ne indreptam spre granita, ne-a salutat un curcubeu imens.

sâmbătă, 23 iulie 2011

Incredibila Sithonia


Mai am cate ceva de spus despre Grecia, dar am considerat ca merita un capitol separat. Inca de acasa stabilisem ca trebuie sa dedicam una din zilele noastre de vacanta peninsulei Sithonia, mai bine zis coastei de est a Sithoniei. Asa ca ziua de joi ne trezim devreme, servim micul dejun, ne luam tot ce trebuie pentru plaja si plimbat o zi intreaga cu masina, si plecam. Eu am tinut neaparat sa facem iesirea asta, Sorin cam strambase din nas, si pana la urma s-a dovedit a fi cea mai misto zi din toata vacanta.

Asadar plecam de la hotel si dupa vreo o ora de mers cu masina ochim undeva in departare o plaja mare, lunga si lata. Intram intr-o localitate micuta, si undeva pe partea stanga gasim un drum de acces din pamant, ingust. Mergem cu masina pana dam de nisip, ne instalam pe plaja... si acolo am ramas, vreo doua ore. Am descoperit ca de fapt plaja nu era de capul ei, ci tinea de un complex - Assa Maris - pe care nu-l vazusem initial, fiind bine ascuns dincolo de gard. A fost un moment de relaxare totala, plaja era mare si goala, eram noi si inca vreo cativa turisti cazati la complexul respectiv, dar stateau undeva la mare distanta. In plus, eram foarte incantati ca apa era fara pietre, si mult mai calda decat la noi la hotel, si nici nu batea vant pe plaja. Si nici macar nu intrasem inca pe bratul Sithonia....

Pe la ora 11 ridicam ancora si ne continuam drumul catre bratul Sithonia...
Undeva in drum, inainte de Vourvourou, nu am putut sa nu oprim masina ca sa fotografiem asta:


Oprit, pozat, urcat in masina si continuat drumul. Aveam in lista plajele Karidi, Armenistis si Portokali. Dam la un moment dat de un semn care ne indruma sa iesim din soseaua principala pentru a intra in Vourvourou. Ne conformam si ajungem intr-o localitate micuta, plina de casute si vilute pe stanga si pe dreapta. Multe din ele puteau fi inchiriate. Am trecut si pe langa unul sau doua complexe hoteliere ceva mai mari. Tinem drumul pana cand vedem placuta cu "Karidi". Yupii, am ajuns. Intram pe drumul ingust catre plaja, ne gasim un loc de parcare la umbra paduricii de pini si ne luam umbrele, mingea si geanta de plaja si coboram spre mare. Wow. Incredibil ce impact a avut plaja asta, instantaneu ne-am umplut de fericire. Karidi e o plaja micuta intr-un golf incadrat la capete de niste stanci albe, cu o apa turcoaz, excelenta pentru copiii pentru ca este mica pana foarte departe, iar nisipul este fin aproape ca faina.


Cea mai buna apa pentru balaceala copiilor asta a fost. Daca nu era mingea sau alergatul si stropitul cu apa, era cules de iarba de mare uscata pentru mancarea jucariilor. Plaja fiind mica era destul de aglomerata, dar apa compensa din plin lipsa spatiului pe nisip. Am uitat si de foame, desi era o rulota in parcare unde se vindeau hamburgheri si bere, parca nici pana acolo nu ne-am indurat sa plecam de pe plaja.
Pana la urma am decis ca mai trebuie sa si mergem, mai aveam locuri de vazut.  Asa ca am plecat cu parere de rau de la Karidi si ne-am continuat drumul pe bratul Sithonia spre sud. Pe drum am mai ochit niste locuri pentru plaja, unele cu indicatoare, altele fara. Chiar cand se pregatea Sorin sa propuna sa ne intoarcem la hotel, intrucat era destul de tarziu, aproape ora 4, nu mancase nimeni de pranz si era foarte cald, vedem de sus de pe drum o plaja mare, alba si stralucitoare. Gata, mergem aici sa vedem cum e si dupa aia ne intoarcem, plaja Portokali o lasam pe alta data. Ne apare si indicatorul pentru Armenistis, caci asta era. Mergem pe drumul ce cobora din soseaua principala, la un moment dat parea ca se termina intr-o parcare. In dreapta era intrarea in camping, cu poarta si ghereta de informatii. Sorin lasa masina acolo si o luam pe jos pe langa gardul campingului, catre plaja. O idee nu prea buna, intrucat pe drumuletul acela puteau circula masini, deci am fi putut sa intram si noi tot asa. Data viitoare vom sti.
Si ajungem aici:

De la un capat la altul al plajei mai putin in portiunea de acces dinspre camping, acolo unde se termina nisipul si incepea padurea de pini erau instalate rulote. Am zis pe loc: aici venim la anul. In departare se vedea muntele Athos, in spate o padure umbroasa care adapostea un cartier de rulote si corturi, iar plaja este din granule albe variind intre marimea unui bob de mazare si cea a unui bob de orez. Apa se adanceste destul de repede de la mal, deci pentru copii doar cu colacul se facea balaceala, sau doar pe margine.
Nisipul... chestiile alea mici si tepoase din poza din dreapta sunt de dimensiunea unghiei de la degetul mic, pentru referinta...
Am intalnit aici o familie de romani care stateau chiar in camping, cu cortul. Ne-am interesat si noi de conditii, posibilitati de masa, preturi, ca sa stim la anul cum vom proceda. Nu ne-am hotarat daca inchiriem o rulota, sau mergem si punem cortul. Inca mai trebuie sa vedem ce optiuni pentru aprovizionare avem acolo, deoarece campingul nu este in localitate, si pana la cel mai apropiat supermarket cred ca sunt cel putin 10 km. Exista acolo si restaurant(e), magazine, baruri, dar din cate am inteles de la romanii cu care am vorbit, sunt destul de piperate la pret. Pentru cazarea la rulota insa pretul mi s-a parut rezonabil, dar am un feeling ca e destul de greu sa prinzi un loc, pentru ca nu stiu cat de multe din ele sunt ale campingului si cate sunt ale turistilor. Ne spunea baiatul de la receptie ca grecii isi planteaza rulota acolo toata vara ca sa aiba locul asigurat, si ei vin doar in weekenduri. La plecare am luat un pliant cu ofertele lor. Armenistis a fost ultima din plajele pe care le-am vizitat, mai era si Portokali pe lista, dar deja se facuse tarziu si aveam un drum lung inapoi pana la hotel....






sâmbătă, 16 iulie 2011

D'ale piticilor

Seara, inainte de culcare...
Mihnea: Mami, pot sa dorm cu Denisa in pat?
Eu (stiind ca in loc de dormit se joaca inca o ora): Nu.
Mihnea: Dar de ce, ca nu vreau sa dorm singur...
Eu: Dar nu dormi singur, dormi cu Denisa in camera... dormi cu noi in casa...
Mihnea: Dar vreau sa dorm in pat cu Denisa...
Eu: Pai uite, dormi in pat cu ursuletul.
Mihnea revoltat: Pai nu, ca ursuletul nu ma ingrijeste, ca e de plus!

miercuri, 13 iulie 2011

Ouranopolis

Ouranopolis ne-a facut cea mai mare surpriza anul acesta. Il mai vizitasem in 2005, cand mi s-a parut un orasel prafuit, adormit, aproape pustiu. Abia daca am gasit si eu atunci un magazin de unde sa-mi cumpar un souvenir. Chiar nici nu il luasem prea mult in calcul, stiind ca nu ai ce face pe acolo. Dar surpriza a fost enorma. Am gasit un Ouranopolis plin de lumini, pensiuni, magazine, taverne, un orasel activ si cochet. Tavernele si barurile pline de tineret, magazine deschise pana seara tarziu, din cand in cand mai trecea fantomatic cate un calugar ca sa nu uitam ca suntem aproape de granita cu muntele Athos. Unde erau toate tavernele si magazinele astea cand am fost noi in acum 6 ani?
Ne-am plimbat seara pe plaja de la iesirea din localitate, unde am gasit niste stanci faine, am profitat sa facem poza noastra traditionala nocturna pe malul marii, am ajuns si eu sa-mi beau mult ravnitul cappuccino dupa cafeaua aia lunga si searbada de la hotel. Am zis ca luam carti de vizita si nume de pensiuni si alte locuri de cazare de acolo, dar n-am mai facut-o.


Our Greek Holiday



Ce repede a trecut vacanta noastra in Grecia, pe care am asteptat-o inca de la inceputul anului..; pe cat de greu treceau saptamanile in asteptarea plecarii, pe atat de repede a trecut timpul acolo. Pe 25 ne-am imbarcat echipa in masina si la miezul noptii am pornit spre Grecia, drum lung, dar merita sa ajungi acolo pentru motivele 1: marea turcoaz, 2: marea turcoaz, 3: marea turcoaz. 4:..... toate celelalte. Printre toate celelalte e drumul cu masina printre tufe de leandri roz si albi, de 3-4 metri inaltime. Sunt golfuletele cu plaja alba stralucitoare pe care le vedeam din masina, ne-am fi oprit la toate daca se putea. Tavernele cochete si atmosfera faina de acolo.

Desi am avut oaresce temeri legate de hotelul unde ne-am cazat, s-a dovedit a fi foarte bine. Camere foarte curate, mancare gustoasa, liniste. Plus apusuri in culori spectaculoase de pe terasa hotelului (locul meu preferat pentru fumat) si niste piscine de vis. Piticii au fost mai incantati de piscine decat de mare, in piscine am reusit sa ii fac sa inoate pe amandoi. Si nu e vorba de piscina lor de copii, de aia s-au plictisit imediat, ci de cea mai mare dintre ele, de peste 2 metri adancime.
Camera noastra avea vedere spre parcarea-gradina. Piticii mei cand am ajuns sus, primul lucru a fost sa se duca glont in balcon, iar Mihnea a exclamat extaziat, aratand un palmier: Oau, ce ananas uriaaaasss!







Apa superba, turcoaz si limpede, fara valuri, ceva pietre aproape de mal, dar mai incolo numai nisip. Chiar daca nu prea s-au inghesuit piticii sa inoate in mare, macar s-au balacit pe langa mal.






Ziua aveam program de plaja dimineata, masa si somn, iar plaja, cina si apoi fie joaca in parcul hotelului, fie plimbat in Ouranopolis, care era la cativa kilometri distanta... a fost si o seara greceasca, si una cu spectacol de magie, dar din motive intemeiate pe care am sa vi le povestesc, am fost prea obositi sa participam.